Pandemide Dünyanın Veganlığa Olan İlgisi Arttı – İkbal Erkan

Pandemide Dünyanın Veganlığa Olan İlgisi Arttı – İkbal Erkan

Hayvanların mal ve kaynak olarak kullanılmasına karşı çıkan, onlardan elde edilen hiçbir ürünü tüketmeyen kişileri tanımlayan ‘vegan’ kelimesi hayvan hakları savunuculuğuna önemli bir boyut kazandırarak hayatımızda yerini aldı.

         Gündelik yaşantımızda karşımıza sık sık çıkan ‘veganlık’ kavramı, internet aramalarında da önemli bir ivme kazandı. Tüm dünyayı etkisi altına alan pandeminin yaşandığı 2020 yılı, dünya genelinde bugüne kadar ‘vegan’ kelimesinin en çok aratıldığı yıl oldu. Türkiye’de yapılan aramalara bakıldığında ise veganlığa ilginin azaldığı görüldü.

       Veganlık; popülerleşen bir kelime olarak televizyon reklamlarında, restoranlarda, hijyen ve bakım ürünlerinde, gıda ürünlerinde, diyetlerde ve başka birçok alanda karşımıza çıkıyor. ‘Vegan’ kelimesi her ne kadar popülerleşen bir beslenme biçimi olarak görülse de bu terim veganlar tarafından hayvan haklarının gerçek anlamda savunulması açısından önemli bir duruş olarak benimseniyor. Veganlık giyimden beslenmeye kadar tüm tüketim alışkanlıklarında hayvansal içeriğin kullanılmasını reddediyor. Hayvanların mal ve kaynak olarak kullanılmasına karşı çıkan, bunu ahlaki bir sorumluluk olarak gören kişiye vegan adı veriliyor. Aynı zamanda ürünlerin, yiyeceklerin içeriğini belirtmek için de ‘vegan’ terimi kullanılmakta.

Google Trends’in son 5 yıllık verilerine göre, 2020 yılı dünyada  ‘vegan’ kelimesinin arama motorunda en çok aratıldığı yıl oldu. Dünya genelinde aramalarda artış yaşanırken Türkiye’de ise 2018 yılından sonra ‘vegan’ kelimesinin aramalarında azalma olduğu görüldü.

VEGAN KELİMESİNİ EN ÇOK ARATAN ÜLKE BİRLEŞİK KRALLIK OLDU

Bu verilere göre dünya genelinde ‘vegan’ kelimesini en çok aratan ülke Birleşik Krallık oldu. Birleşik Krallık’tan sonra vegan kelimesini en çok aratan ülkeler sırasıyla Avustralya, Yeni Zelanda,  Kanada, Amerika Birleşik Devletleri, İrlanda, Avusturya, İsveç, Almanya ve İsviçre oldu. Türkiye ise listede 33. sırada yerini aldı.

Yapılan aramalara göre dünya genelinde vegan kelimesi en çok yemek tarifleri ve yakınlardaki vegan seçenekleri öğrenmek için kullanıldı. Vegan yiyecekler arasında ise genellikle vegan dondurma ve hamburger tarifinin arandığı görüldü. 

TÜRKİYE 33. SIRADA

Dünyada ‘vegan’ kelimesinin en çok aratıldığı ülkelere baktığımızda Türkiye’nin bu listede 33. sırada yer aldığını görüyoruz. Google Trends verilerine göre Türkiye’de son beş yılda ‘vegan’ kelimesi en çok 2018 yılında aratıldı. 2020 yılında ise vegan kelimesinin önceki iki yıla göre daha az aratıldığını görüyoruz. Verilere göre son beş yılda 2018 yılına kadar artış görünürken 2020 yılına gelindiğinde veganlığın popülerliğini yitirdiği düşünülebilir. Pandemi sürecinde ‘vegan’ teriminin en çok aratıldığı ay Ağustos oldu. 

VEGANLIKLA İLGİLİ EN ÇOK SORULANLAR

Son beş yılın verileri incelendiğinde veganlık hakkında arama motoruna en çok sorulan soru “Vegan ve vejetaryen arasındaki fark nedir?” oldu. Türkiye’de vegan kelimesiyle birlikte en çok aratılan konu vegan yemek tarifleri oldu. Kullanıcıların özellikle vegan dondurma, vegan yoğurt, vegan sucuk ve vegan hamburger tariflerini aradığı görüldü. Aynı zamanda online olarak vegan ürün satışı yapan siteler de sıklıklara aranılan konular arasında yer aldı. 

İLK SIRADA MUĞLA VAR

Bu verilere göre son beş yılda Türkiye’de ‘vegan’ terimini en çok arayan şehir Muğla oldu. Muğla’yı sırasıyla İstanbul, İzmir, Aydın ve Eskişehir takip etti. Şehirlerin aramaları incelendiğinde İstanbul’da vegan kelimesinin genellikle vegan seçenekleri olan kafe, restoran ve marketlerin bulunması amacıyla yapıldığı görülüyor. 

Bu haber metni, Hollanda Büyükelçiliği MATRA Programı desteğiyle yürütülen “Genç Gazeteciler ve Bağımsız Medya Projesi” kapsamında hazırlanmıştır. Haber içeriğinden İkbal Erkan sorumlu olup herhangi bir şekilde Hollanda Büyükelçiliği’nin ve Gazeteciler Cemiyeti’nin görüşlerini yansıtmamaktadır.

Spread the love